Chiar daca datele privind evolutia economiei romanesti sunt pozitive, cu o crestere peste media europeana, situatia nu este roz, avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe explozia consumului.
Cum foamea de cumparaturi a romanilor continua sa fie foarte mare, asistam la o adancire a deficitelor comerciale si de cont. Contul curent a inregistrat, in primele opt luni, un deficit de aproape 6 miliarde de euro, in crestere cu 51% fata de perioada similara a anului trecut. Cererea de consum este prea mare in raport cu oferta autohtona, importurile aflandu-se in plina expansiune, in timp ce exporturile nu tin pasul cu acestea. In aceste conditii, in ciuda procesului dezinflationist, pot aparea oricand pericole referitoare la evolutia cursului de schimb.
In aceste conditii, BNR a atras atentia, prin economistul sau sef, Valentin Lazea, care a fost citat de Mediafax, asupra faptului ca nu poate avea grija simultan si de limitarea cresterii preturilor si de deficitul de cont curent, in conditiile unui cont de capital liberalizat.
Aceasta opinie lasa cale libera posibilitatii unei deprecieri "fortate" a leului, care ar trebui in aceste conditii sa limiteze cresterea importurilor si sa stimuleze exporturile. Deci, unde se va afla leul la sfarsitul acestui an? Acum circa doua luni, un sondaj realizat de Reuters indica un curs de circa 3,57 lei. Scaderea inflatiei a adus apoi estimarile spre 3,55 lei, pentru ca in ultima vreme sa se vorbeasca tot mai mult de pragul de 3,6 lei. Iar aceasta dupa ce din iulie raportul euro/leu a fost stabil, fluctuatiile limitandu-se la circa 6 bani. De obicei, ultimele luni ale anului aduc importuri mai mari, de materii prime energetice, dar si din partea celor care se pregatesc de agitatia consumului de sarbatori. Iar aceste importuri se vor suprapune peste un deficit comercial deja prea mare pentru o economie cum este cea romaneas