Saptamana trecuta evolutia paritatii euro/dolar s-a aflat sub semnul factorilor fundamentali.
In primul plan s-a aflat intalnirea conducerii Rezervei Federale americane. Investitorii au profitat de aceasta si in prima jumatate a saptamanii au mizat pe dolar, paritatea coborand la 1,2525 - 1,2554 dolari. Ei au mizat pe un ton al Fed care sa indice continuarea procesului de crestere a dobanzii americane in cursul anului viitor. Insa comunicatul care a urmat intalnirii Fed a lasat de inteles ca nivelul de 5,25% se va mai mentine inca timp de cateva luni. Motivul prezentat de Fed a fost scaderea presiunilor inflationiste, ratele dobanzii ramanand la acelasi nivel din luna august, dupa seria de 18 majorari consecutive. In aceste conditii, euro a crescut joi pe pietele europene pana la 1,2672 dolari.
Ultima zi a saptamanii a adus publicarea datelor privind evolutia economiei americane. Aceasta a inregistrat o crestere de numai 1,6% in trimestrul al treilea fata de 2,6% in precedentul. Automat, ordinele de cumparare de euro s-au inmultit, acesta atingand pe pietele americane un maximum de 1,2753 dolari. Daca dobanda americana va stagna la 5,25%, in schimb, cea europeana se anticipeaza ca va continua sa creasca, astfel ca moneda unica se va mentine pana la sfarsitul anului peste pragul de 1,24 dolari.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea nipona, ea s-a mentinut in jurul pragului de 150 yeni, vineri urcand la un nou maximum istoric de 150,76 yeni, precedentul, de 150,74 yeni, fiind atins la sfarsitul lui septembrie.
Saptamana trecuta evolutia paritatii euro/dolar s-a aflat sub semnul factorilor fundamentali.
In primul plan s-a aflat intalnirea conducerii Rezervei Federale americane. Investitorii au profitat de aceasta si in prima jumatate a saptamanii au mizat pe dolar, paritatea coborand la 1,2525 - 1,2554 dolari. Ei au mizat