(Foto: Ziarul de Sibiu)
Decizia ministrului sanatatii de a renunta la anumite specialitati medicale este una buna, insa schimbarile nu pot fi facute scurt in timp. Aceasta este parerea conducerii Spitalului Clinic Judetean referitoare la hotararea ministrului de a renunta la cateva specializari. „Oncologia trateaza o parte a patologiei care este intr-o continua crestere.
S-au realizat niste sectii, cum este si cea de la Sibiu cu niste profesionisti foarte buni. Cazurile oricum vor fi tratate inca multi ani de acum incolo tot de acesti specialisti. Va fi greu sa organizam noi celelalte sectii. Practic, in fiecare dintre acestea va trebui sa amenajam anumite spatii, sa adaugam paturi si asa mai departe. Vor fi si niste probleme administrative.
Legiuitorul probabil s-a gandit ca trebuie sa ne aliniem la normele europene in domeniu. Nu stiu insa daca nu ar fi trebuit ca un numar de ani de acum inainte sa fie lasat sa functioneze tot asa. Noi avem probleme de sanatate mai mari decat cele ale statelor membre ale UE.
Sunt mai multe aspecte de luat in discutie care vor cere mai mult timp”, este de parere Minerva Boitan, directorul celei mai mari unitati spitalicesti din judet.
"Avem o tendinta de a urmari extermitatile”
Potrivit ordinului privind aprobarea nomenclatorului de specialitati medicale noua specializari au fost desfiintate, iar medicii respectivi vor fi obligati sa se recalifice. Noul nomenclator asimileaza unele specialitati medicale nerecunoscute pe teritoriul UE. Este vorba despre Oncologie, Ortopedie pediatrica, Neurologia infantila si Medicina sportiva genetica.
Potrivit noilor reglementari, Oncologia urmeaza sa fie asimilata de Medicina interna. In Romania, Oncologia medicala a fost recunoscuta ca specialitate in 1980