STIL DE VIATA Atasamentul minim fata de spatiul in care locuiesti este una dintre cutumele lumii canadiene.
Odata plecati la capatul pamantului, romanilor care au ales sa emigreze in Canada li se asterne in fata ochilor o alta lume, in care parca totu-i altfel: oamenii, locurile, stilul de viata, locuinta, relatiile cu vecinii sau cu colegii de serviciu. Invers ca in poveste, europenii se simt asemeni piticilor, intr-o tara in care toate par a fi facute dupa dimensiunile lui Gulliver. Din cauza spatiilor uriase, a climei in mare parte a anului neprielnica dar si a vietii centrate mai mult pe lucru si mai putin pe plimbari si loisir, viata canadianului pare a fi gandita sa se desfasoare in interior, cel putin cinci din cele sapte zile ale saptamanii.
FARA SENTIMENTALISME. "Atasamentul fata de o casa, modul in care o populezi, este altfel in Canada fata de Romania, explica Gabriela Savu, de profesie arhitect. Aici oamenii se muta foarte des. Eu cred ca m-am mutat o data pe an, in functie de adresa locului de munca. Casele inchiriate sunt dotate cam cu toata aparatura electrocasnica - frigider, aragaz, masina de spalat rufe, masina de spalat vase si toate celelalte. Poti sa te muti numai cu valiza. Este mult mai usor sa-ti schimbi locuinta, iar investitia pe care o faci initial este mult mai mica decat in Romania. Stai intr-un loc atat timp cat e aproape de serviciu. Ti-ai schimbat locul de munca, in general iti schimbi si locuinta, care poate fi una mai mare sau pur si simplu mai aproape de noul job."
In apartamentele din blocuri stau in general persoanele cu venituri modeste sau cei emigrati recent. Dupa doi-trei ani de lucru, cam toata lumea isi permite o casa cumparata prin credit. "Visul american - fiecare familie intr-o casa cu un curcan pe masa - este valabil si aici, spune mai departe Gabriela Savu. Si Statele Unite si Canada sunt tari unde for