Exceptand zona cladirilor de birouri, investitorii in imobiliarul romanesc erau cu precadere absenti pana acum cativa ani. Daca tranzactiile cu imobilele de locuinte erau foarte slab reprezentate, piata terenurilor era cenusareasa unui segment imobiliar, ce lipsea aproape cu desavarsire.
Iufa capatata de investitiile de pe piata terenurilor s-a datorat, in mare parte, speculatorilor, care au gasit pe acest sector, atat de bine reprezentat in Europa unita, un randament peste media celor obtinute din investitiile clasice. Reprezentand in sine un model pentru Romania, Occidentul si-a pus amprenta inclusiv pe piata terenurilor si mai ales pe ritmul de crestere al acestora, mereu comparate cu nivelul practicat pe piete mult mai mature si stabile.
Nu orice teren reprezinta o sursa de profit
Asteptarile legate de evolutia pietei terenurilor sunt in continuare mari, apreciaza analistii. Si pentru anul acesta, previziunile vizavi de preturile segmentului sunt strans legate de urmarea trendului ascendant pe care se situeaza in prezent, in pofida unor voci ce atrag atentia asupra unei asa-zise crize a tranzactiilor terenurilor intravilane destinate construirii.
Faptul ca piata imobiliara romaneasca a inceput sa iasa din fasa a dus implicit la o observare mai atenta a practicilor actuale. Atat cumparatorii, cat si proprietarii terenurilor au inceput sa isi dea seama ca nu orice teren presupune automat o sursa de venit.
Cu toate ca amplasamentul terenului este unul urban, daca nu exista perspective de dezvoltare, soarta tranzactiilor speculative este anulata din start, fapt ce a inregistrat deja unele victime. Piata actuala a terenurilor arabile, constituita din terenuri aflate in circuitul agrar, dar care promit o destinatie profitabila, nu a inregistrat nici pe departe un boom al tranzactiilor.
Scumpa si redusa, oferta Capitalei