Majorarea cu 8,5% a preturilor la gaze naturale a fost o decizie luata dupa consultarea cu banca centrala, considera o serie de analisti economici intervievati de Mediafax.
Potrivit acestora, indexarea preturilor la gaze nu va influenta semnificativ evolutia inflatiei pana la finele acestui an. La polul opus se situeaza opinia presedintelui Comisiei de Buget, Finante a Camerei Deputatilor. Pentru social-democratul Mihai Tanasescu, cresterea inflatiei este o certitudine in conditiile in care autoritatile au operat majorari ce nu erau incluse in calendarul privind evolutia preturilor administrate.
Evolutia neasteptata a inflatiei permite scumpirea gazelor
Supraperformanta la nivelul ratei inflatiei in primele noua luni, cand cresterea preturilor a fost de 5,48% fata de luna septembrie 2005, a fost unul dintre motivele pentru care banca centrala a considerat oportuna majorarea tarifelor, cred analistii.
Banca Nationala a Romaniei tinteste o rata a inflatiei in intervalul 4-6% la finele acestui an si 3-5% la sfarsitul anului viitor. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a afirmat recent ca inflatia ar putea fi sub 5% in acest an.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a anuntat, vineri, ca tarifele la gaze naturale pentru clientii casnici si cei industriali si consum redus vor fi majorate cu 8,1-8,5% la 11 noiembrie. Institutia afirmase insa, la jumatatea lunii septembrie, ca in acest an nu vor mai avea loc scumpiri la gaze.
Libocor: BNR a stiut de majorare
"La o astfel de decizie, autoritatea monetara ar trebui consultata si cred ca banca centrala a stiut de aceasta decizie. Avand in vedere evolutia preturilor de pana in prezent, introducerea inca unei ajustari de preturi administrate in acest an are sens", a declarat Florian Libocor, analist la BRD - Groupe Société Générale