Romania ar putea fi exclusa de pe piata produselor agricole din UE si sa aiba dificultati in a-si vinde produsele modificate genetic, din cauza intarzierii in aplicarea normelor europene din domeniu, considera Environment News Service. Din aprecierile expertilor, numarul din ce in ce mai mare de recolte modificate genetic afecteaza de asemenea agricultura traditionala, domeniu in care Romania are potentialul de a reusi pe piata europeana, apreciaza News Service.
Potrivit datelor Greenpeace, in 2006 fermierii au plantat aproape 130.000 de hectare de seminte modificate genetic, ceea ce transforma Romania in singurul mare producator al acestui produs in Europa. Greenpeace a situat Romania pe locul 11 in topul celor mai mari producatori de recolte modificate genetic din lume. De asemenea, mare parte din semintele de soia modificate genetic au fost plantate fara certificate de origine. Ministerul Agriculturii a anuntat o interzicere a culturilor de soia modificata genetic, incepand cu 1 ianuarie 2007, dar exista zvonuri care spun ca Bucurestiul a facut prea putine in acest sens, mai spune cotidianul citat.
Romanii, nepasatori fata de culturile modificate genetic
Primele masuri pentru reglementarea culturilor modificate genetic (CMG) au fost luate in 2002, insa rezultatele au fost dezamagitoare. Si interesul consumatorilor a fost foarte scazut, contrar situatiei din UE. "Daca am evita sa mancam tot ceea ce este daunator, am muri de foame", este opinia acestora.
In momentul de fata Guvernul incearca sa adopte normele UE in materie de productie de hrana, spune Environment News Service. S-au ordonat stopari ale productiei de erbicid pentru CMG care nu este acceptat de UE si de asemenea introducerea unui sistem de monitorizare si control pentru CMG.
Cu toate acestea, nu sunt prea multe semne de progres in ceea ce priveste aceste init