Romanii le iau locul scotienilor, britanicilor si chiar spaniolilor in multinationale. Pentru a-si reduce costurile, marile companii isi muta activitatile in Romania.
Faptul ca Romania este o piata cu forta de munca ieftina face noi victime in rindul angajatilor din statele europene. Este cazul recent a 500 de salariati ai Solectron din Dunfermline, Scotia, care au fost concediati in urma inchiderii fabricii din localitate, aceasta dupa ce, cu doar citeva zile inainte, compania anuntase ca va recruta opt sute de romani, informeaza portalul dailyrecord.co.uk.
Decizia a generat nemultumirea disponibilizatilor. „Compania avea, acum citiva ani, peste 1.500 de angajati, insa au redus numarul treptat.
Unii dintre angajati au lucrat aproape 35 de ani in aceasta fabrica si le va fi imposibil sa-si gaseasca un alt loc de munca“, a declarat unul dintre angajatii din Dunfermline, care a adaugat ca „multi dintre noi au datorii, precum ipoteca sau creditele pentru masini, si risca sa piarda tot ce au realizat in ultimii ani“.
Scuze pentru angajarea romanilor
Oficialii din Romania ai companiei sustin ca intr-adevar vor angaja noi oameni in fabrica de la Timisoara, dar acest lucru nu este legat de concedierile masive din Scotia. „Nu este absolut nici o legatura intre concedierile de la Scotia si faptul ca vom angaja oameni in Romania“, ne-a declarat Fabrice Gomez, director general al Solectron Romania.
Potrivit acestuia, compania va face noi angajari pentru fabrica de la Timisoara pentru a putea face fata cresterii numarului de comenzi si de clienti. Gomez sustine insa ca nu este vorba de aceiasi clienti pentru care lucra fabrica din Dunfermline. Pina acum, despre Solectron Romania s-a auzit insa mai mult in contextul in care concediaza oameni.
Spre exemplu, in primavara anului trecut, sub pretextul r