Te astepti ca, pe malurile Dunarii, preparatele din peste sa fie la ele acasa. Crezi ca vei gasi aici imparatia retetelor din peste. Te inseli! De la Zimnicea la Bechet... retetele gospodinelor nu sar de clasicele saramuri, de pestele prajit, fript ori taiat bucatele in ciorba. Pana la urma, retetele sunt cam aceleasi, conteaza foarte mult inspiratia si placerea bucatarului.
O fi de vina obisnuinta, poate lipsa de pofta ori disparitia pescarilor (oare?), dar, pe malurile Dunarii, pestele, ca produs alimentar, nu pare sa aiba prea mare cautare. Cand ii intrebi pe localnici de restaurante cu specific pescaresc, la mare moda prin alte locuri ale patriei, oamenii se uita la tine cu un fel de... intelegere (ca sa nu zicem compasiune). Ce le trebuie lor astfel de localuri cand isi pot pescui bine mersi chiar ei pestele, si-l pot gati acasa sau chiar pe malurile Dunarii, unde l-au prins? Chiar si bucatarii localurilor dunarene merg tot pe mana cartilor de bucate si nu pe un specific al locurilor. Prin localitatile prin care am trecut am oprit in cateva localuri (mai alese) pentru a incerca sa gasim niste retete din peste si oameni dispusi sa le si gateasca.
ZIMNICEA. In acest orasel am poposit la restaurantul InterAgro. Bucatareasa are 12 ani in campul muncii. A trecut de la contabilitate la cratita cu oarece regrete, dar acum spune ca: "Daca as fi tanara si as putea sa iau viata de la capat, as alege meseria de bucatar, n-as mai alege contabilitatea". Explicatia alegerii dansei este una simpla: " Meseria asta are ceva special. Cand avem o masa festiva si avem pe masa de toate, cand aranjam totul si masa este gata... ai o satisfactie sufleteasca deosebita, vezi ce ai reusit tu sa faci si te bucura! Cea mai buna reteta pe care o fac este «Stiuca umpluta». Colegii mei se pricep mai putin la aceasta reteta". De obicei o face cand vin "ai mari" de la judet, de la