Apropierea integrarii ii ingrijoreaza pe romani. In pofida faptului ca romanii au o parere buna despre aceasta, populatia este ingrijorata de influenta aderarii asupra nivelului de trai.
Conform ultimului sondaj al Asociatiei pentru Transparenta si Libertate de Expresie, 36,3% dintre respondenti cred ca viata lor va fi mai grea dupa aderare, in timp ce numai 31,5% cred ca viata lor se va imbunatati. Conform specialistilor ATLE, pesimismul in crestere se datoreaza in special interventiilor publice ale unor politicieni care atrag atentia asupra costurilor sociale, dar si campaniilor mediatice de informare.
Retinere fata de viitorul Aliantei
Scepticismul romanilor este aratat si de raspunsurile la intrebarea privind directia in care se indreapta Romania: 50,2% apreciaza ca lucrurile merg intr-o directie gresita, iar 38,1% sustin ca directia este una buna.
Totusi, exista o modificare sensibila fata de sondajul din septembrie. Astfel ca numarul celor nemultumiti este in scadere cu 2%, procentaj care s-a transferat in contul celor satisfacuti de directia in care se indreapta Romania. In ceea ce priveste solutiile pentru remedierea situatiei, in top se afla schimbarea Guvernului cu unul nou (26,5%), urmata de schimbarea doar a premierului si alegerile anticipate, fiecare cu cate 20%.
Numarul celor care doresc alegeri anticipate a ramas aproximativ acelasi, de 52,3%, pe cand cei care se opun alegerilor la termen intrunesc 30,6% din optiuni. Dintre cei care vor anticipate, cei mai multi inclina catre sfarsitul anului 2007. Alegerile sunt privite de multi ca o solutie si din cauza relatiilor dintre PD si PNL, 55% dintre cei intervievati apreciind ca Alianta nu va supravietui in actuala formula pana in 2008.
"Este de asteptat ca in conditiile in care romanii nu mai cred in viitorul aliantei, optiunile electorale pentru formu