Companiile romanesti vor avea de furca cu importurile de produse alimentare din tarile UE Produsele alimentare si bauturile din import se vor ieftini cu marje cuprinse intre 10-35% dupa integrarea in UE.
Berea din import va fi cu 10% mai ieftina, pretul la whisky va scadea cu 35%, produsele lactate, in special branzeturile si laptele UHT provenite din import vor costa si ele cu 10% mai putin. La ciocolata si produse din ciocolata, importatorii se asteapta ca pretul din 2007 sa fie cu 15-20% mai scazut fata de cel din decembrie 2004, moment din care taxele au scazut in etape, de la peste 45%, la 10-20% in acest moment.
"Eliminarea taxelor vamale va determina o scadere a pretului la whisky de circa 35%, situatie ce va dubla vanzarile pe acest segment", spune Tudor Furir,director general al Pernod Ricard Romania, importatorul Chivas Regal si unul dintre cei mai mari importatori de bauturi spirtoase din tara. Si reprezentantii Cristalex, importatorul Teacher's, considera ca bauturile alcoolice din import vor fi mai ieftine cu 10-15% dupa integrare.
Volumele realizate de importatorii de bauturi alcoolice acopera in prezent 2% din consumul total, dar in urmatorii 5-10 ani este posibil ca importurile sa detina 10% din piata de profil, odata cu eliminarea taxelor vamale.
Potrivit institutului de cercetare a pietei Gfk, una dintre principalele tendinte post-integrare pe piata bunurilor de larg consum se refera la deplasarea controlului asupra pietei si implict asupra pretului de la producatori catre retaileri, ceea ce va genera continuarea trendului de ieftinire a produselor pe piata unica, in conditiile unei competitii tot mai dure intre comercianti.
Carrefour Romania, cel mai mare jucator de pe piata hipermarketurilor, asteapta integrarea in Uniunea Europeana pentru a mari puternic importurile de bunuri de larg consum, vizand