Si in acest an Romania a pierdut investitii straine in valoare de cateva sute bune de milioane de euro. Analistii estimeaza ca alte sute de milioane sunt pe punctul de a se reorienta catre tari vecine pana la finele anului. Chiar ieri grupul Indesit a anuntat ca intentioneza sa construiasca doua noi uzine de productie de masini de spalat si uscatoare in Polonia, creand astfel peste 1.000 de noi locuri de munca, in defavoarea Slovaciei, a Bulgariei si a Romaniei, conform Poland Business Journal.
Companii mari precum Oriflame, Montupet, Calsonic sau ElcoBrandt au spus pas Romaniei alegand in schimb Polonia sau Rusia. Astfel, investitorii francezi sau suedezi dadeau ca sigure investitiile in fabrici de masini de spalat sau de parfumuri, insa deciziile actionarilor au facut ca acestea sa se indrepte spre alte tari. Care ar fi motivele pentru care astfel de investitori considera ca nu merita sa faca afaceri in Romania? Cum reuseste Romania sa dea cu piciorul unor investitii de asemenea magnitudine?
O prima explicatie ar fi ca terenurile sunt tot mai scumpe in Romania, preturile fiind similare cu cele din Austria sau Cehia. Mai mult, auzim des cum o serie de legi impiedica astazi multi investitori strategici in campania lor agresiva de extindere in Romania ori ca autoritatile din Polonia sau Rusia ofera "facilitati mult superioare" celor de la noi.
Do widzenia, Indesit Made in Romania!
Concret, in cel mai recent exemplu, directorul general al Indesit Polska, Marco Zini, a precizat ca grupul Indesit considera ca Slovacia, Bulgaria si Romania au reprezentat locatii posibile de constructie a unor uzine de productie, dar in final Indesit a ales Polonia datorita locatiei sale avantajoase.
Din suma totala pe care grupul Indesit planuieste sa o investeasca in Europa centrala si de est, de 100 de milioane de euro, peste 80% din aceasta suma va fi des