(Foto: Saptamana Clujeana)
Companiile romanesti nu sunt foarte deschise spre nou decat atunci cand situatia devine extrema. Abia de putin timp se observa o preocupare pentru externalizarea unor servicii, cum ar fi crearea imaginii, recrutarea de personal, pregatirea angajatilor etc.
Daca unii manageri lasa inca aceasta responsabilitate in seama propriilor departamente de resurse umane, tot mai multi inteleg nevoia unei interventii profesioniste din partea firmelor specializate in organizarea de training-uri si team building-uri. Si aici este insa o problema.
Avand in vedere ca cele doua concepte provin din SUA, unde sunt practicate de peste sase decenii, romanii incearca sa adapteze metodele la spatiul si buzunarul autohton. De aceea, team building-ul conceput pentru inchegarea unei echipe si a legaturilor de incredere intre membrii ei nu ajunge intotdeauna la rezultate concrete. Putine sunt firmele care fac team building outdoor.
Majoritatea incearca sa construiasca echipa in spatii inchise - sala ori chiar birou - ori prin organizarea unor simple excursii. In Cluj activeaza numeroase agentii de recrutare si pregatire de personal, insa doar cateva dintre ele organizeaza team building outdoor, dupa definitie. Trei dintre acestea sunt Adventure Inc., Outdoor 4 you si De Klausen.
Pana la 200 de euro de persoana
"Team building-ul in sine dureaza de la doua la trei zile, in functie de optiunea beneficiarului. Durata se poate prelungi si pana la o saptamana, insa, de obicei, aceste programe vizeaza echipa manageriala.
Pentru aceeasi categorie, in functie de disponibilitatile firmei, excursia de cunoastere si comunicare se poate desfasura si intr-o locatie din afara tarii”, explica Emmett King, director de vanzari Adventure Inc. De