Consiliul Judetean a aprobat, ieri, noua structura organizatorica a Spitalului Judetean, care presupune o reducere cu 80 a numarului de paturi, masura poreclita "reforma". Proiectul initial, prezentat consilierilor spre dezbatere si sustinut de conducerea spitalului, prevedea o reducere mai drastica a numarului de paturi, respectiv 145, insa, la propunerea Comisiei de sanatate, s-a analizat mai atent oportunitatea eliminarii unor paturi, in unele sectii care au fost suprasolicitate in anul curent.
Amendamentul comisiei amintite a fost prezentat plenului de dr. Bogdan Minescu: "Singura modificare care a fost propusa se refera la numarul de paturi la boli interne, la Spitalul Judetean. Problema este ca, dupa cum stiti, in momentul de fata, singura sursa reala de finantare a spitalelor este cea pe contractul cu CJAS, numar de cazuri - numar de bolnavi platiti - bani care intra in spital. O reducere a numarului de paturi in sectii in care utilizarea este spre 400 - utilizare inseamna cite zile pe an este folosit patul, deci daca este folosit 400 de zile pe an, inseamna ca timp de 40 de zile, din cele 365, stau doi oameni intr-un pat - noua ni s-a parut ca nu este foarte utila. Sintem de acord cu celelalte reduceri, in sectii unde utilizarea a fost in jur de 200. Asta este singura modificare: mentinerea numarului existent de paturi la sectiile medicina interna 1 (75 paturi), medicina interna 2 (50 paturi), medicina interna 3 (40), gastroenterologie (30) si reumatologie (30), sectii suprasolicitate in cursul anului 2006".
"Din structura de cheltuiala a Spitalului Judetean, aproape 60% este cheltuiala cu personalul"
Doctorul Mariana Tarachiu, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, a precizat ca Spitalul Judetean este finantat de CJAS in proportie de 90% si ca, din punctul sau de vedere, o reducere a numar