Anuntata scumpire a gazului metan nu ii va afecta pe consumatorii de energie termica arondati sistemului centralizat de termoficare. Conducerea operatorului local de termoficare - SC "CET" SA Braila, a explicat ca singurele efecte ale scumpirii gazului metan vor fi resimtite la nivel de "bucatarie interna" a societatii, consumatorul final fiind facturat la pretul stabilit ieri de Consiliul Local Municipal - 140,51 lei/gigacalorie.
"Scumpirea anuntata pentru gazul metan, de 8,5%, ne va afecta la capitolul pret de producere, insa intr-o masura mult mai mica. Asta pentru ca beneficiem de subventionarea cu 45% a pretului de achizitie a gazului metan pentru acest sezon rece, subventie venita de la Guvern si, in al doilea rind, de subventia la nivel local de 10%. Asadar, un calcul simplu demonstreaza ca, de fapt, in aceste conditii, vom resimti o scumpire in termeni reali de doar 2 procente. Dar subliniez ca populatia care cumpara de la noi energie termica nu va resimti aceasta modificare, singurii afectati fiind cei care isi produc singuri energia termica prin arderea gazului metan", ne-a declarat directorul general al SC "CET" SA Braila, Nicu Bajan.
Pretul gigacaloriei s-a fixat in sfirsit si la Braila
In acest context, este important de mentionat ca, in cursul zilei de ieri, consilierii locali municipali au aprobat un pret local de factuare a energiei termice in acest sezon rece stabilit la 140,51 lei/gigacalorie. De data aceasta, consilierul PRM Traian Adrian, directorul adjunct al "CET", s-a abtinut de la vot, dupa ce hotarirea anterioara de fixare a pretului gigacaloriei brailene nu a primit avizul Prefecturii, deoarece Traian ar fi avut interese patrimoniale, el fiind posesorul a unei parti de 0,018% din actiunile societatii.
Tocmai pentru a evita o noua contestare a hotaririi CLM privind pretul gig