(Foto: Ziarul de Sibiu)
Majoritatea angajatorilor din judetul Sibiu se plang de lipsa acuta a fortei de munca calificate. Electricieni, zidari, dulgheri sau tamplari dedicati meseriei lor au ajuns o raritate.
La sfarsitul lunii trecute, somajul judetului Sibiu era de 5,2 la suta in statisticile oficiale. Din acest procent relativ scazut de someri, buni meseriasi nu mai sunt de gasit.
"Mi se pare ca nu mai sunt scoli profesionale. Nu am de unde sa iau un electrician tanar, de unde sa iau un lacatus tanar. Nu mai sunt scoli de recalificare. Toata lumea vrea ca IT-ist, receptioner, bucatar sau mai stiu eu ce, dar nimeni nu vrea sa se reorienteze ca electrician. Noi cautam de un an un lacatus de intretinere. Electricieni, nu sunt.
Toti vor numai cai verzi pe pereti, dar nimeni nu se uita la baza. Avem nevoie de tineri care stiu sa faca o casa, sa stie cum sa faca o retea electrica, care stiu si vor sa invete sa munceasca. Nu gasim in oras”, spune Stelian Ticusan, directorul de productie al Bramac Sibiu.
Faptul ca oamenii calificati sunt tot mai putin este constatat cel mai bine de firmele care activeaza pe piata recrutarii fortei de munca.
"Oamenii specializati, adevaratii meseriasi sunt extrem de greu de gasit. Sunt fie plecati in strainatate ori sunt prea batrani. Generatiile tinere nu sunt interesate de scolile de meserii. Avem prea multi absolventi de facultate si prea putini specializati in domenii tehnice.
Avem cereri de meseriasi extrem de mari si pentru a le satisface avem in plan „importarea” fortei de munca specializate din alte judete, ca de exemplu Iasi sau Brasov.
Dupa parerea mea, invatamantul romanesc nu este adaptat la nevoile economiei. Un meserias bun poate lua in mana pana la 25 de milioan