La sfarsitul saptamanii viitoare, in 10 noiembrie, urmeaza sa se desfasoare intalnirea CA al BNR unde urmeaza sa fie discutat nivelul dobanzii de politica monetara.
Parerile indicau pana de curand posibilitatea ca dobanda de sterilizare sa se mentina la 8,75%, avand in vedere scaderea inflatiei sub 5,5%, in primele noua luni scurse din acest an, obiectivul principal al BNR. Aceasta evolutie ar fi trebuit sa conduca la scaderea dobanzii in prima parte din 2007 la 8,50%.
Se avea in vedere o posibila majorare a rezervelor minime obligatorii in lei si valuta, 40%, masura care ar avea rolul de a tempera explozia creditarii, care a determinat o adancire a deficitelor comerciale si de cont.
In ultima vreme au aparut insa voci care indica posibilitatea unei noi majorari a dobanzii de politica monetara, dandu-se ca exemplu situatia din Ungaria, unde creditarea ipotecara a produs un cutremur economic urmat de unul politic si social.
De curand, expertii de la Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) au aratat ca BNR nu va renunta la politica sa monetara, a unei dobanzi de sterilizare inalte, datorita riscurilor privind supraincalzirea economiei si avansul semnificativ al creditarii. „Este nevoie de actiuni mai eficiente pentru atenuarea cererii de credite neguvernamentale si pentru impulsionarea economisirii, ceea ce creeaza premisele cresterii ratei dobanzii cu 0,25% pana la sfarsitul anului", se arata intr-un studiu al BA-CA. Ei aveau in vedere chiar o majorare suplimentara in prima parte a lui 2007, ceea ce ar trebui sa duca dobanda la 9,25%.
Afirmatiile de mai sus si-au primit confirmarea din partea viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, care intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, a afirmat ca banca centrala trebuie sa fie "dura" in politica sa monetara pentru a limita presiunile inflationiste generate de cresterea continua a cererii si de dina