grădină, aproape toţi proprietarii folosesc fierul forjat. Acest trend a făcut ca şi firmele care se ocupă cu asamblarea elementelor din fier forjat să se înmulţească. Astăzi, numai în grădină, aproape toţi proprietarii folosesc fierul forjat. Acest trend a făcut ca şi firmele care se ocupă cu asamblarea elementelor din fier forjat să se înmulţească. Astăzi, numai în Bucureşti existâ aproximativ 90 de societăţi de profil.
Alin Gîlea, directorul firmei Roxmetal din Capitală, spune că businessul nu mai este foarte profitabil pentru cei care mizează pe lucrări interne: "La noi în ţară există o singură fabrică, la Brăila, care produce fier forjat. Noi cumpărăm elementele de acolo şi le asamblăm. Astfel, investiţiile sunt minime. O linie completă de utilaje poate costa însă până la 70.000 de euro", spune Gîlea. Există şi firme care exportă atât materie primă, cât şi produse gata asamblate, sau firme care apelează la mâna de lucru a fierarilor din mediu rural. Principalii actori de pe piaţă spun că o poartă de fier forjat poate costa între 2.000 şi 5.000 de euro, în timp ce în Italia, de exemplu, aceeaşi poartă costă între 6.000 şi 8.000 de euro. În aceste condiţii, multe dintre companiile din ţară sunt interesate să semneze contracte cu firme de construcţii sau persoane fizice din străinătate.
Toni Balustradă, regele fierului
Mâna de lucru în domeniul modelării fierului este foarte ieftină, dacă ştii să cauţi. Cel puţin aşa susţine Toni Leţca, cunoscut sub numele de Toni Balustradă. Acesta spune că s-a apucat de business după ce a fost disponibilizat de la întreprinderea "23 August".
"Am fost primul şomer de la uzină. M-am apucat prima dată de construcţii cu fier acoperit, apoi cu inox şi, de trei ani de zile, am prins gustul fierului forjat. Este o afacere foarte profitabilă, cu investiţii minime, dar trebuie să ştii cum să intri pe piaţă. Poţi în