de actuala lege şi, din acest motiv, există un număr infim de studenţi care beneficiază de acest tip de burse", afirmă conducerea Uniunii Naţionale a Studenţilor din România. Oamenii de de actuala lege şi, din acest motiv, există un număr infim de studenţi care beneficiază de acest tip de burse", afirmă conducerea Uniunii Naţionale a Studenţilor din România. Oamenii de afaceri consideră că facilităţile fiscale sunt insuficiente. "În absenţa stimulentelor, este aproape imposibil să facem din bursele private un fenomen de masă. Sunt puţini manageri care au acest tip de discernământ care le dictează să devină implicaţi social. Cei mai mulţi nu se gândesc la asta pentru că nu au orizontul şi experienţa necesare", spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri. El consideră că statul ar trebui să considere facilităţile fiscale o investiţie. "Agenţii economici care ar plăti burse ar colabora strâns cu facultăţile, pentru a se asigura că studenţii primesc exact pregătirea necesară, iar acest lucru ar modela învăţământul superior după piaţa muncii", afirmă Pârvan.
La doi ani de la apariţie, Legea privind bursele private acordate studenţilor de către agenţii economici nu a produs decât efecte sporadice. Beneficiarii acestor burse pot fi număraţi pe degete. Oamenii de afaceri consideră că facilităţile fiscale sunt insuficiente pentru a face din bursele private un fenomen de masă, care, spun ei, ar avea, la rândul lui, o influenţă benefică asupra învăţământului superior, modelându-l după cerinţele pieţei muncii.
"Statul consideră cheltuielile pe resurse umane o pierdere, nu o investiţie"
Potrivit legii, sumele folosite pentru acordarea de burse sunt deductibile fiscal, iar agentul economic beneficiază de reducerea impozitului pe profit. Condiţia este însă ca aceste sume să se încadreze în limita de 3% din cifra de afaceri şi să n