Numarul de angajati din industrie din luna octombrie va fi inferior nivelului inregistrat in luna septembrie, avand in vedere disponibilizarile anticipate in sectorul energetic, considera un sfert dintre managerii intervievati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Reluarea tendintei descendente a fortei de munca a fost determinata, in principal, de disponibilizarile anticipate in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, in sectorul extractiv si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde, se arata in buletinul de conjuctura pentru luna octombrie.
In sectorul constructiilor, in cel al industriei de prelucrare a lemnului si al industriei de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV numarul de salariati va fi in crestere in octombrie, sustin managerii.
Numarul de angajati nu a cunoscut modificari in octombrie in 82% dintre companiile din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, in 91% dintre intreprinderile producatoare de mijloace de transport si in 98% dintre societatile cu activitate de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.
In ceea ce priveste limitarea productiei, managerii considera ca insuficienta cererii este factorul cu cea mai vizibila influenta restrictiva, ramurile cele mai afectate ramanand industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun si sectorul constructiilor.
"In acest din urma caz trebuie precizat faptul ca, pe segmentul rezidential, nu este vorba despre un potential scazut al pietei de profil, ci de efectul descurajant al preturilor deosebit de ridicate asupra posibililor cumparatori", se arata in buletinul Bancii Nationale.
O alta cauza de limitar