Urmatoarea rectificare bugetara, a patra din acest an, va duce la scaderea plafonului de deficit bugetar de la nivelul actual, de 2,5% din PIB, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Insa nu a dat mai multe amanunte. La cea mai recenta rectificare, efectuata in luna august, nivelul maxim al deficitului a fost mentinut la 2,5%.
Primele doua rectificari din acest an au avut ca efect majorarea deficitului bugetar, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB.
Motivul invocat in aceasta situatie a fost suplimentarea cheltuielilor de investitii in infrastructura. Dupa primele noua luni ale acestui an, bugetul general consolidat are un excedent de 1,7% din PIB, in conditiile unor venituri reprezentand 22,8% din PIB, fata de un nivel al cheltuielilor de 21,1% din PIB. Proiectul Legii bugetului pentru anul 2007 prevede un deficit al bugetului general consolidat de 2,8% din PIB.
Tot ieri, premierul a precizat ca, potrivit proiectului Legii bugetului, contributiile de asigurari sociale vor fi reduse anul viitor cu 2%. Nivelul contributiilor platite in Romania, printre cele mai ridicate din Europa, este in prezent de 47,5%, cumulat pentru angajat si angajator. Astazi, comisiile pentru buget, finante si banci ale celor doua Camere, au o prima sedinta comuna pentru dezbaterea proiectului de lege.
Potrivit calendarului stabilit de comun acord de senatori si deputati, termenul limita de depunere a rapoartelor asupra proiectului expira luni, 6 noiembrie.
Intrebat daca acest termen este viabil, presedintele comisiei, Mihai Tanasescu, a spus ca singurul lucru cert este data la care incep discutiile, nu si ziua in care se vor finaliza.
Potrivit aceluiasi calendar, joi, 9 noiembrie, este programata o sedinta comuna a celor doua Camere pentru dezbaterea si adoptarea proiectului Legii bugetului de stat si a p