Mai mult de jumatate dintre firmele romanesti aloca pentru securitate mai putin de 2% din bugetele IT. Aproximativ 65% dintre companii aloca sub 5% din bugetul IT pentru achizitionarea de software, hardware si servicii de securitate, se arata intr-un studiu realizat de Gecad NET, in colaborare cu Avantera. Din totalul formelor care utilizeaza tehnici si solutii de securitate, 98,4% folosesc pentru protectia datelor software antivirus, 84,5% produse de tip firewall iar 80,7% sisteme de logare cu user si parola. Conform studiului, 36% dintre repondenti au specificat ca, in cazul unui atac, nu ar sti cui sa il raporteze, 20% nu raporteaza considerand ca autoritatile manifesta dezinteres fata de aceste probleme.
Totusi, 79% dintre companiile care au facut obiectul studiului, se confrunta zilnic cu atacuri de tip virus, 41% cu incidente de tip "abuz intern de acces la Internet", 22% au detectat incidente de tip "acces neautorizat la informatii" din interiorul companiei, iar 21% din exterior.
"Cifrele sunt destul de ingrijoratoare la o prima vedere si arata ca multe dintre firmele autohtone nu sunt suficient de mature in a evalua riscurile asociate lipsei de securitate informatica", spune Gabriela Mechea.
Totusi, studiul arata ca investitiile in securitatea IT vor creste, companiile participante la studiu manifestandu-si intentia de a aloca sume mai mari pentru proiecte de extindere si dezvoltare in zona de securitate IT. "Investitiile se vor indrepta catre achizitia de software de securitate IT, instruirea personalului si intr-o mai mica masura catre servicii specializate de securitate informatica", adauga Gabriela Mechea.
Mai mult de jumatate dintre firmele romanesti aloca pentru securitate mai putin de 2% din bugetele IT. Aproximativ 65% dintre companii aloca sub 5% din bugetul IT pentru achizitionarea de software, hardware si servicii de securit