Fred Tipson, un inalt oficial al Microsoft, a declarat in cadrul unei conferinte desfasurate la Atena ca este posibil ca gigantul software sa-si reconsidere afacerile din China. El a facut referire la incalcarea drepturilor omului de catre regimul comunist de la Beijing.
“Lucrurile se inrautatesc si va trebui sa regandim prezenta noastra pe teritoriul chinez”, a spus Tipson.
Oficialul, citat de BBC, s-a referit si la temerile Amnesty International, o organizatie de aparare a drepturilor omului, care se teme ca guvernul chinez foloseste tehnologia Microsoft pentru a monitoriza utilizatorii internetului.
Microsoft a fost acuzata ca ar fi permis inchiderea unui blog de pe MSN Space Web in urma unei solicitari facute de Guvernul chinez. De asemenea, exista suspiciuni ca Microsoft ar fi incheiat intelegeri secrete cu autoritatile chineze, prin care se angajeaza sa cenzureze diferite manifestari care ar contraveni politicii oficiale.
“Trebuie sa decidem daca persecutarea bloggerilor va ajunge la un punct in care este inacceptabil sa mai facem afaceri acolo”, a spus Tipson, adaugand ca “Microsoft incearca sa extinda accesul la internet in tarile criticate de Amnesty pentru cenzura la care-si supun cetatenii”.
Aproximativ 120 de milioane de chinez folosesc internetul in prezent, fata de 80.000 in 1994. Piata chineza este cea mai atractiva din lume in acest moment, giganti precum Google facand compromisuri pentru a putea intra pe piata.
Cenzura pe internet impusa de autoritatile chineze a starnit proteste din partea mai multor organizatii internationale care lupta pentru apararea drepturilor omului. Ultima masura de acest gen a fost anuntat saptamana trecuta si se refera la monitorizarea blogurilor din spatial virtual chinez.
Fred Tipson, un inalt oficial al Microsoft, a declarat in cadrul unei confer