Panourile fotovoltaice (solare) absorb radiatia infrarosie provenita de la soare. Principiul butoiului negru care incalzeste apa vara pentru un dus in aer liber se aplica unei instalatii prevazute cu colectoare plane sau cu tuburi vidate. Ultimele au avantajul ca, fiind rotunde, dispun de o suprafata mare expusa la soare, iar factura la energie termica se reduce cu 70%.
Pentru apa calda e suficient un colector solar simplu, iar pentru a incalzi o casa intreaga, timp de noua luni pe an, fara aportul altei surse de energie, e nevoie de o instalatie cu suprafata mare. Tara noastra se gaseste printre cele care beneficiaza de mult soare, peste 1000 kWh/m2 anual, precizeaza Gelu Lupas, director al magazinului Solara.
In medie, o persoana consuma 60 de litri de apa fierbinte pe zi, iar o familie are nevoie de un rezervor de acumulare de 180 de litri, la care se poate atasa si o rezistenta de boiler, ca sa poata incalzi si in zilele cu nori.
Peste zi, soarele incalzeste gratuit apa. Instalatia solara poate aproviziona cu caldura, in functie de marime, o pensiune sau o cabana. Ziua, imobilul ia caldura de la soare, iar noaptea caldura poate fi preluata prin sol.
Incalzire prin pardoseala
Pompa de caldura este un dispozitiv care in anotimpul rece incalzeste casa, iar cand e cald afara preia caldura din casa si o transporta in sol. Aceasta extrage caldura pe care o emana solul (sau vaporii de apa dintr-o incapere) si o foloseste pentru incalzirea locuintei sau a apei menajere, cu costuri reduse.
Este un fel de frigider care poate sa fie reversibil, adica sa incalzeasca sau sa raceasca, dupa caz.
In timp ce un radiator electric consuma 1 kWh de energie electrica pentru a produce 1 KWh de caldura, pompa produce 4 kWh la a