De la 1 ianuarie 2007, Romania are dreptul sa trimita in Parlamentul European 35 de reprezentanti. Potrivit normelor europene, europarlamentarii sunt alesi prin vot in fiecare stat membru al UE. Zilele trecute, s-a stabilit ca data scrutinului sa fie 13 mai 2007. Nimeni nu vorbeste insa despre cine ne reprezinta pana atunci in PE.
Teoretic, lucrurile sunt destul de simple. Actualii euroobservatori devin europarlamentari pana la alegerea prin vot a noilor reprezentanti ai Romaniei. Desi nu au discutat concret acest subiect, majoritatea partidelor sustin ca vor pastra actuala formula. Si in principiu vor ramane si in aceleasi comisii ca si pana acum, numai ca de la 1 ianuarie vor avea drept de vot.
Problema este ca multi dintre euroobservatori nu au nici o legatura cu profilul comisiei din care fac parte. Prezentam mai jos, in ordine alfabetica, doar cativa dintre acesti posibili viitori europarlamentari, care trebuie sa participe la dezbaterile din comisiile de specialitate ale PE si sa voteze in cunostinta de cauza. Precizam ca datele au fost preluate de pe site-urile oficiale ale Parlamentului Romaniei.
Tiberiu Barbuletiu (PNL) este de profesie inginer de tehnologia transporturilor si doctor in sociologie economica. Comisia din care face parte in PE este cea pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara.
Dumitru Becsenescu (PC) este ofiter maritim si va avea drept de vot in comisia pentru transport si turism.
Daniela Buruiana Aprodu (PRM) a absolvit Universitatea "Dunarea de Jos" si Colegiul National de Aparare si a profesat ca proiectant si jurnalist. Dumitru Gheorghe Mircea Cosea (PNL) este doctorand in stiinte economice, iar Daciana Sarbu (PSD) este masterand in drept comercial si management politic. Toti trei fac parte din comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Sorin Dan Mihalache (PSD), doctorand in stiinte