Microsoft are, in toata lumea, 55 de procese impotriva comerciantilor online de software neautorizat. Majoritatea actiunilor in justitie sunt in curs de solutionare la instantele din SUA si Europa.
Microsoft a declarat razboi total vanzatorilor online de software contrafacut. Compania a anuntat, ieri, intr-un comunicat, ca a initiat 55 de actiuni in justitie, aceasta fiind cea mai ampla operatiune impotriva raspandirii copiilor ilegale ale unor programe computerizate. Astfel, Microsoft a initiat 15 actiuni in justitie in Statele Unite, 10 in Germania si Olanda, cinci in Franta si Marea Britanie. Celelalte 10 actiuni legale au vizat comerciantii online din Argentina, Australia, Belgia, Coreea, Mexic si Polonia. Microsoft a anuntat ca, inainte de a-i actiona in justitie, i-a avertizat pe vanzatorii care au utilizat in mod abuziv casele de licitatii online, precum eBay, pentru comercializarea de software contrafacut. Avocatul companiei Microsoft, Matt Lundy, a declarat ca se incalca drepturile de autor ale producatorului, odata ce codul software al produsului neautorizat reprezinta o versiune falsificata a codului original. Compania americana a testat mai multe programe Windows XP neautorizate in luna iunie a anului in curs, constatand ca 34% dintre acestea nu au putut fi instalate pe computer, alte 43 de procente continand elemente suplimentare, care nu fac parte din sistemul de operare.
Desi rata medie a fraudelor pe Internet nu depaseste, potrivit unei firme de consultanta din Connecticut, 1 la suta, este totusi vorba despre un procent imens daca se tine cont de faptul ca fraudele din magazinele reale ajung la 0,05 - 0,07 la suta.
Masuri de protectie
Potrivit unei statistici intocmite de Consumer Reports, proprietarii de calculatoare din Statele Unite au cheltuit, in ultimii doi ani, nu mai putin de 7,8 miliarde de dolari