Intotdeauna cind ma intereseaza si urmaresc o dezbatere politica de la noi, am impresia ca ne scapa esentialul. Dezbaterile noastre politice sint apa de ploaie, iar lipsa consistentei lor are efecte dintre cele mai nefericite. Personalizam prea mult. De exemplu, in contextul nominalizarii comisarului european, ne intereseaza prea mult soarta lui Vosganian si a lui Orban si sintem indiferenti la context si la proces. Televiziunile sint pline de indivizi ca Tuca sau Cristoiu, care abereaza la ceas de seara si-si imagineaza conspiratii parca gindite de cretini, pe care tot ei le si demonteaza.
Televiziunile, ca intotdeauna interesate de rating, vor nume „consacrate“, care sa le faca audienta, si sint surde la voci incomparabil mai bine pregatite decit au fost si vor fi vreodata indivizii pomeniti mai sus. Gogomania anului este conspiratia basesco-tariceano-securista, care-l punea pe ofiterul acoperit Vosganian la masa cu membrii care conteaza din Comisia Europeana. Asta sugerau in direct, la una din televiziunile lui Voiculescu, Cristoiu si redactorul-sef al Jurnalului National.
Experienta de citiva ani incoace ne arata ca, intr-o democratie, deciziile care sint asumate de o singura persoana sau de un grup mic de persoane, decizii care ocolesc dezbaterea publica, sint mai mereu dintre cele mai proaste. Aceasta este esenta esecului nominalizarii lui Vosganian. A fost numit in urma unui troc nefericit si nu in urma unei dezbateri care a fost aminata la nesfirsit si care, pina la urma, nu a mai avut loc. Ne-am pomenit cu Vosganian, picat parca din senin. Nici Tariceanu si nici consilierii sai nu au fost suficient de inteligenti pentru a constientiza criteriile care stau la baza nominalizarii unei persoane pentru astfel de pozitii. Daca nu ar fi ocolit dezbaterea, ea, dezbaterea, i-ar fi scapat de umilinta unui dublu esec: respingerea lui Vosgania