Constructiile hidrotehnice si braconajul salbatic au facut ca populatiile de sturioni sa scada dramatic in ultimele decenii. In Romania este interzisa recoltarea acestor specii pana in 2016.
Cel mai mare producator mondial de sturioni a fost Uniunea Sovietica, care a ajuns in anul 1978 sa captureze peste 28.000 tone de sturioni. In acelasi an, in Romania erau capturate 94 de tone de sturioni. Inregistrarile capturilor de sturioni de la noi dateaza din 1920, an in care s-au recoltat 455 tone de sturioni. Recordul de captura a venit insa in anul 1939: 1144 tone de sturioni. Capturile din Romania au scazut dramatic dupa mijlocul anilor â70, cand au fost construite hidrocentralele de pe Dunare. In mod evident, sturionii nu pot sa treaca de ecluza si astfel zonele lor de reproducere au fost, practic, injumatatite.
CITES. Faptul ca sturionii au o importanta economica exceptionala si cererea din ce in ce mai mare de caviar au facut ca toate speciile de sturioni de pe glob sa fie incluse sub protectia CITES (Conventia privind Comertul International cu Specii Amenintate). CITES a fost infiintata in anul 1975, Romania aderand la aceasta conventie in noiembrie 1994. Prin aceasta conventie, exportul fiecarei tari membre a sturionilor sau caviarului se desfasoara pe baza unor cote alocate fiecarei tari, precum si pe baza unor reglementari deosebit de dure.
BRACONAJ SALBATIC. Inceputul anilor â90 a insemnat o noua lovitura data acestor specii. Ramasi fara locuri de munca, dupa ce fabricile si uzinele au ramas fara comenzi si au inceput sa se inchida, foarte multi localnici din Delta s-au intors in tinutul de bastina si s-au reapucat de pescuit. Inraiti de viata la oras, au impus o alta mentalitate, lipsita de orice respect fata de natura, fata de peste si de protejarea mediului. Au urmat ani la rand de braconaj, fenomen ce cunoaste, incepand cu 2006, o perioa