Romani care vor sa lucreze in Germania se vor supune acelorasi reguli impuse celor zece state care au aderat la UE in 2004. Anuntul a fost facut, joi, de cancelarul german, Angela Merkel, in cadrul intalnirii pe care a avut-o la Berlin cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Nu sunt restrictii suplimentare pentru muncitorii romani. Nu este o situatie speciala pentru Romania", a explicat Merkel, adaugand ca Germania isi protejeaza astfel piata muncii.
Totodata, Germania a solicitat Comisiei Europene ca, pana la sfarsitul acestui an, sa fie intocmita o informare privind modul in care Romania a rezolvat deficientele semnalate in raportul Comisiei Europene. In functie de concluziile documentului, Germania ar putea cere masuri suplimentare de protectie, a explicat cancelarul Angela Merkel.
Oficialul german a apreciat eforturile facute de Romania in vederea aderarii la UE si a declarat ca partea germana va urmari, in continuare, eforturile pentru indeplinirea tuturor conditiilor in domeniul justitie si afaceri interne.
„Am primit asigurari ca Romania va face toate eforturile pentru a indeplini criteriile si sunt convinsa ca ne putem baza pe sprijinul Romaniei, pentru ca semnele sunt foarte bune”, a spus cancelarul german.
In 25 octombrie, printr-o motiune redactata cu ocazia dezbaterilor din Camera inferioara a Parlamentului Germaniei pe tema ratificarii Tratatului de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei, principalele partide parlamentare au cerut activarea clauzelor de salvgardare, de la 1 ianuarie, daca noile state membre nu indeplinesc conditii stricte.
"Bundestagul german considera ca masurile de salvgardare sunt necesare de la inceputul aderarii, daca lacunele enuntate de Comisia Europeana nu sunt eliminate pana la 1 ianuarie 2007", scria in textul motiunii.
Apelurile din Parlamentul ger