Privatizarea societatii "CupruMin" SA Abrud, care administreaza ultima exploatare miniera din judetul Alba, s-a "agatat" in jocul intereselor din Ministerul Economiei si Comertului.
Cinci ofertanti, printre care se regasesc firme puternice din Elvetia si Marea Britanie, au depus scrisori de intentie pentru a cumpara una dintre cele mai mari exploatari miniere de suprafata din Europa, dar caietul de sarcini nu a fost tradus in limba engleza, ceea ce reduce sansele concernelor straine in favoarea unor companii romanesti apropiate ministrului Comertului, Codrut Seres.
Insule Virgine, intentii necurate
Reprezentantii ministerului au "uitat" sa traduca caietul de sarcini si in limba engleza, lucru care ingreuneaza, daca nu cumva face imposibila, depunerea de oferte de catre investitorii straini.
Prin urmare, pana acum au cumparat caietul de sarcini doar consortiul format din firmele romanesti "Cuprom" SA Bucuresti, "Energo Mineral" SA Baia Mare si "Washington Group International" Bucuresti.
"Cuprom" SA are ca si actionari 6 societati inregistrate in Cipru: "Wesbroom Limited" Larnaca (20%), "Aastra Consultancy Limited" Limassol (20%), "Kelveich Limited" Limassol (15%), "Teletrex Limited" Agiou Prokopiou (15%), "Consel Consultancy Limited" Agiou Prokopiou (15%) si "Runcom Limited" Larnaca (15%).
Administratorii companiei sunt, conform datelor Oficiului Registrul Comertului, trei persoane fizice din Bucuresti: Horia Schiopu Simu, Horia Pitulea si Mircea Ionut Costea. Primii doi sunt actionari si la "Energo Mineral" SA Baia Mare, insa detin doar cate o singura actiune, la fel ca alte doua persoane fizice tot din Bucuresti: Razan Florin Calangiu si Mircea Stroe.
Actiunile pe care le au Schiopu si Pitulea sunt suficiente pentru a demonstra legatura dintre cele doua firme din interiorul consortiului.
Pachetul