Centrul orasului s-a mutat pentru citeva zile in cimitir, mii de oameni impinzind aleile singuratice pentru a aprinde o luminare, a varsa o lacrima la mormintul cuiva drag, dar si a socializa cu vechi cunostinte ori prieteni.
Flori in spatiul de „legume-fructe“
Daca in anii trecuti Piata Mihai Viteazul avea spatiu berechet pentru o „extensie“ care in aceasta perioada slujea doar comertului cu flori, cununi si luminari, mutarea tarabelor a dus la ingramadirea florilor printre tarabele cu legume, asa incit forfota i-a cuprins deopotriva pe gospodine, pe oamenii veniti sa se aprovizioneze pentru cimitir, precum si pe tiganii care isi fac
veacul pe acolo. Preturile crizantemelor variau intre 1,5 RON la 6-7 RON firul, buchetul sau ghiveciul. Luminarile puteau fi achizitionate la kilogram sau la bucata, in functie de calitate, culoare sau „accesorii“.
Cununile sau crengile de brad se comercializau la preturi negociabile, vinzatorii din fata Cimitirului Central avind pe tarabe aranjamente dichisite cu multe culori si in forme neobisnuite, la preturi, firesc, mai piperate. Despre provenienta florilor, multi vinzatori se codesc sa ofere amanunte. Altii pomenesc de lanuri de crizanteme care ar creste in Padurea Hoia sau de gradini particulare.
„Noi le aducem din satul Gheorgheni. Avem cu totii terenuri pe care cultivam crizanteme special pentru Ziua Mortilor“, relateaza unul dintre vinzatori. Profitul pe care il poate aduce „operatiunea“ variaza, potrivit acestuia, in functie de cantitate si modul de vinzare, putindu-se ajunge la un cistig minim de 100 RON.
Reculegere, dar si socializare
Dupa piata, cea mai animata zona era ieri, la orele prinzului, cea a Cimitirului Central. Sute de oameni urcau sau coborau cu flori in brate pe aleile proaspat curatate, cu mormane de frunze de o parte si de alta. Au fost curatate si mormint