In perioada 2007-2013, UE pune la dispozitia Romaniei fonduri structurale in valoare de 16,9 miliarde euro. Suma reprezinta o crestere de 3,7 ori comparativ cu fondurile de 4,5 miliarde euro, primite in perioada 2000-2006. Potrivit responsabilului pentru coordonarea fondurilor structurale pentru Romania, David Sweet, din aceasta suma, 6,755 miliarde euro vor fi fonduri Phare si 11,15 miliarde euro vor fi ISPA. Insa banii nu vor ajunge in tara decat pe baza unor criterii foarte bine stabilite. Oficialul european a subliniat ca strategia si programele vor trebui prezentate de Guvernul Romaniei imediat dupa aderare. "Asteptam sa primim strategia cat mai curand, pentru a evalua programele si a stabili daca satisfac criteriile si conditiile stabilite", a precizat Sweet, citat de Rompres. El a adaugat ca programele vor fi aprobate pana in vara lui 2007, iar derularea lor va dura pana in 2015.
Prioritatile fondurilor structurale vor fi: dezvoltarea unei infrastructuri la standarde europene, cresterea pe termen lung a competitivitatii economice, dezvoltarea capitalului uman si utilizarea acestuia in mod eficient, intarirea capacitatii administrative. Potrivit oficialului european, "trebuie dezvoltata infrastructura pe langa Dunare, cea portuara si maritima. Trebuie vorbit de transporturi, de legaturi, pentru ca o tara nu se poate dezvolta fara o retea rutiera". De asemenea, trebuie dezvoltat capitalul uman, mana de lucru calificata, deoarece "degeaba avem tehnologie foarte noua daca trebuie sa importam tehnicieni si experti", a mai spus Sweet. In perioada 2007 - 2013, Romania va primi de la UE 32 miliarde euro, reprezentand fonduri structurale si de coeziune, si va contribui la bugetul Uniunii cu 1,1 miliarde euro pe an.
In perioada 2007-2013, UE pune la dispozitia Romaniei fonduri structurale in valoare de 16,9 miliarde euro. Suma reprezinta o crestere de 3,7 or