In cautarea unei identitati si a legitimarii externe, partidele romanesti si-au inventat electoratele pentru a adera la grupurile din PE
Iminenta aderarii a determinat partidele politice romanesti sa intre intr-o cursa frenetica dupa legitimare internationala.Prezenta intr-un grup parlamentar poate aduce atat beneficii financiare, cat si posibilitatea accesului in comisiile de specialitate ale PE.
Prezenta intr-o organizatie care reuneste mai multe partide de aceeasi orientare contribuie la definirea identitatii politice a partidelor dintr-o tara cu traditie democratica recenta precum cele din Europa de Est.
Stanga s-a "integrat" mai repede
Situatia difera de la partid la partid: unele nu au socotit o prioritate acest lucru, altele au avut probleme in a fi acceptati de europenii carora au dorit sa li se alature.
Pe stanga, lucrurile sunt clare. PSD este membru in Partidul Socialist European din iunie 2005.
In timp, pesedistii au scapat de eticheta de partid neocomunist, iar abandonarea doctrinei social-democrate de catre PD a facut din PSD singurul partener al PES.
Inghesuiala mare a fost pe culoarul crestin-democratiei. In mare parte din oportunism, dat fiind faptul ca PPE are ponderea cea mai mare in Parlamentul European.
Dezamagiti de sprijinul acordat PSD de catre PES in campania electorala, PD a decis sa renunte la aceasta afiliere in favoarea PPE. Desi cererea a fost motivata de apropierea dintre PD si "popularismul european", este neclar ce inteleg pedistii prin aceasta formula.
In plus, referirile la crestinism sunt aproape inexistente in doctrina PD.
Insa pedistii au facut primii pasi in aceasta directie, afirma analistul Alina Mungiu Pippidi, incepand cu sustinerea cotei unice si terminand cu opozitia fata de controlul averilor clericilor. PD a obtinut statutul de observa