Expirarea patentelor de fabricare exclusiva a medicamentelor originale poate duce in 10 ani la diminuarea de cinci ori a cotei de piata si de 2,5 ori a vanzarilor producatorului initial, se arata intr-un studiu remis Mediafax, realizat de un producator farmaceutic international de etice cu reprezentanta pe piata romaneasca in colaborare cu Asociatia Romana a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente. Studiul cuprinde o analiza a 15 medicamente etice originale comercializate de companie in Romania, ale caror patente au expirat dupa 1996.
"Toate cele 11 produse au fost comercializate de catre companie in Romania incepand cu 1992, si au iesit de sub protectia patentului in intervalul de timp studiat. Dupa expirarea patentului, satisfacerea cererii a intrat in sarcina companiilor generice, care au decis sa puna pe piata romaneasca copiile produselor respective", se arata in analiza.
In 1996, doar patru dintre medicamente erau iesite de sub protectia patentului, fiind fabricate de 26 de producatori de generice. Restul de 36% revenea producatorului initial, cu vanzari de patru milioane de dolari.
In 2005, niciunul din cele 11 medicamente analizate nu mai era protejat de patent, astfel ca existau 51 de producatori de generice, cu vanzari cumulate de 27 de milioane de dolari si 93% cota de piata.
Explicatia consta in faptul ca medicamentele generice sunt cu pana la 70% mai ieftine decat cele originale, iar marea majoritate se afla si pe lista celor compensate, subventionate de stat.
Expirarea patentelor de fabricare exclusiva a medicamentelor originale poate duce in 10 ani la diminuarea de cinci ori a cotei de piata si de 2,5 ori a vanzarilor producatorului initial, se arata intr-un studiu remis Mediafax, realizat de un producator farmaceutic international de etice cu reprezentanta pe piata romaneasca in colaborare cu Asociatia Romana a Pr