MEREU VERDE Multi dintre proprietarii de gradini se intreaba ce vor face o data cu venirea iernii, cea mai teribila frica fiind aceea ca vor pierde multe dintre speciile la care tin atat de mult. De fapt, lucrurile stau cat se poate de simplu: nu trebuie sa aveti grija decat ca gradina dumneavostra sa arate la fel de bine iarna ca si vara
Asadar, gradina trebuie sa arate foarte bine si iarna, chiar daca veti avea de luptat cu frigul, zapada sau, in cel mai bun caz, cu ploile sacaitoare. Vicisitudinile naturii va vor face munca mai dificila dar satisfactiile vor, cu atat mai mari. Un bun gradinar va gasi intotdeauna ce sa faca si iarna.
In primul rand acesta este momentul prielnic de a corecta ceea ce nu a prea mers in vara trecuta, de a trasa noi alei placate cu dale si marcate de borduri decorative, de a ameliora alura generala a unor zone de care nu sunteti multumit. Atunci cand gerul napraznic sau ninsoarea abundenta va tine in casa, faceti o lista cu ceea ce aveti de remediat: plantari deficitare, arbori sau specii care vor trebui excluse ori repozitionate, eliminarea unor constructii stanjenitoare. Atunci cand timpul va fi mai prietenos veti putea efectua toate aceste lucrari rapid si fara ezitare.
JOCUL DE-A CULOAREA Un gradinar care gaseste timpul necesar de a-si contempla gradina iarna poate invata multe lucruri. In loc de a considera frigul si gerul drept inamicii plantelor, el poate studia, spre exemplu, comportamentul diferitelor specii la temperaturi extreme si de a le selectiona pe cele care rezista mai bine. Asa se ajunge la situatia in care o gradina bine construita arata minunat si iarna.
Cand o parte dintre arbori isi pierd frunzele, prezenta unor specii de conifere va pastra o structura stabila gradinii. Forma unor specii de arbusti si felul in care crengile lor desfrunzite isi schimba culoarea poate aduce o nota decorativa