Cer scuze cititorului si redactiei pentru intirzierea de o saptamina: ocupatii stiintifice si preocupari umaniste m-au dus la Paris si la Lausanne, iar pe drum n-a fost chip sa scriu, densitatea intilnirilor, a evenimentelor si multitudinea preocuparilor logistice au fost acaparatoare. Si la Paris, oricum, omul prefera orice cafenea de colt de strada unui Internet-café.
La Observatorul din Meudon am participat la o conferinta unde fizicieni din toata lumea se intilneau pentru a discuta cum ar putea fi mai bine interpretate spectrele emise atit de plasmele din ceruri, cit si de cele de pe pamint. La Paris am participat la intrunirea anuala a Asociatiei de Studii „Benjamin Fondane“ si tot acolo am ratat, prea ocupat fiind, Salonul anual al Revistelor.
in schimb, am intilnit multi oameni interesanti, cu care am vorbit despre Sestov, despre corespondenta lui Émile Zola – peste cinci mii de scrisori! – pe cale de a fi publicata, despre situatia editurilor si a editorilor din Franta sau despre activitatile Institutului Cultural Roman din Paris. N-am apucat sa-l intilnesc pe specialistul norvegian in filozofia lui Jules de Gaultier, cu care sperasem sa discut actualitatea bovarismului ca posibil antidot impotriva unui cinism din ce in ce mai dominant la acest inceput de secol.
La Lausanne am intilnit-o pe dna Valentina Caraion, fosta sotie a unui alt mare poet, Sesto Pals. Am petrecut si o zi cu colegii de la Politehnica locala, care au construit o splendida instalatie, dedicata cercetarii plasmelor confinate in cimpuri magnetice. Am discutat aici posibilitatea de a face impreuna cercetari, in cadrul unui efort international dedicat fuziunii nucleare controlate. Tot in Elvetia am intilnit un prieten din Cluj, pe Vasile Igna, care se straduieste sa raspindeasca cultura romana in tara Alpilor si cu care am discutat proiectul unui volum in memoriam, d