La 1 ianuarie 2007, Uniunea va avea, deci, alti doi noi membri - Romania si Bulgaria -, probabil ultimii acceptati in acest "club" pe un termen inca nedefinit, dar viu disputat. Acest nou "val" de extindere nu a avut totusi amploarea celui din 2004, dar, releva recent saptamanalul francez "Le Point", "dornic mai degraba sa incurajeze decat sa sanctioneze, Executivul european va continua sa supravegheze progresele Romaniei si Bulgariei in trei domenii in care considera ca exista intarzieri: gestionarea subventiilor europene, securitatea alimentara si lupta impotriva coruptiei".
A existat totusi ceva care a conferit "singularitate" acestui nou "val" de extindere - "comisariada" din Romania. Asupra consecintelor la nivel european si implicit international ale inabilitatii politice de care a dat dovada Executivul de la Bucuresti in desemnarea candidatului la postul de comisar european, ziarul nostru a solicitat, in exclusivitate, opiniile deputatului Vasile Puscas, negociatorul-sef al aderarii Romaniei la UE din guvernarea trecuta.
"Din nefericire, spune deputatul Vasile Puscas, noi am intrat in UE cum romanii nu si-ar fi dorit si cred ca multi europeni nu si-au imaginat ca putem avea un asemenea comportament". Toata tevatura provocata de desemnarea, initial, a lui Varujan Vosganian, adauga deputatul amintit, "este o proba a nepregatirii noastre pentru un astfel de pas important. Ea a aratat foarte clar ca nu exista o conceptie institutionala, urmarindu-se doar obiective de grupuri politice si in niciun caz nu se are in vedere ca Romania trebuie sa fie un actor bine pregatit pentru momentul aderarii. Bun cunoscator al structurilor europene si al mecanismelor de functionare a acestora, deputatul Puscas crede ca trebuia desemnata o personalitate de anvergura, cu capacitate politica si profesionala de a negocia si de a sustine proiecte clare la nivel european in