Developerii de ansambluri rezidentiale se vor orienta in urmatorii doi ani spre constructia de locuinte pentru familii cu venituri medii mai reduse, de pana la 1.000 de euro de familie.
In prezent majoritatea constructiilor noi sunt destinate persoanelor cu venituri de 1.500-2.500 de euro pe familie. In Bucuresti exista un deficit important de locuinte pentru persoanele cu venituri medii spre mici, nefiind anuntat inca niciun proiect de aceasta natura.
Aceste proiecte se vor construi in zone limitrofe Bucurestiului, unde costul terenului permite dezvoltarea la preturi mai mici. Dezvoltatorii au cumparat aici terenuri la un pret mai redus si de aceea pot construi la preturi mai mici, potrivit reprezentantilor Colliers.
Lipsa terenurilor disponibile pentru proiecte destinate clasei medii-superioare a condus la o intensificare a proiectelor adresate persoanelor cu venituri medii.
La sfarsitul anilor '90 dezvoltatorii s-au orientat spre clasa de lux, pentru ca erau disponibile terenuri in zona de centru si care se pretau pentru cererea cu venituri mari. Ulterior, investitorii s-au indreptat spre clasa medie, care inseamna 1.500-2.500 de euro venituri lunare pe familie. Incepand de anul viitor, vor aparea si primele proiecte care se adreseaza familiilor cu venituri de pana la 1.000 de euro pe luna, potrivit consultantilor imobiliari.
Astfel, pretul noilor locuinte ar putea varia intre 750 si 800 de euro pe metrul patrat, nivel comparativ cu cel ale locuintelor in blocurile vechi.
In prezent se afla in diverse stadii de constructie 19 proiecte rezidentiale care vor aduce pe piata 10.000 de locuinte noi in urmatorii 5-6 ani, iar 15 ansambluri sunt destinate familiilor cu venituri de 1.500-2.500 de euro pe luna, potrivit Colliers.
Dintre acestea, aproximativ 4.000 de unitati sunt scoase la vanzare, iar 1.800 au fost deja vandute.