RAAPPS intentioneaza sa vanda actualilor chiriasi imobilele de lux cu destinatie de locuinta.
Imobilele cu destinatia de locuinta, aflate in patrimoniul si administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) ar putea fi vandute catre actualii chiriasi.
Daca proiectul de act normativ ce contine aceasta prevedere va fi adoptat de guvern, vilele in care locuiesc fosti demnitari vor fi achizitionate prin negociere directa, iar cele in care-si desfasoara activitatea firme, in rate esalonate pe cinci ani si cu un avans de doar 30%. Minimul legal al pretului de vanzare este valoarea contabila a imobilului, ceea ce ar insemna un pret cu mult sub cel al pietei.
Propunerea legislativa a fost formulata de Secretariatul General al Guvernului, sub semnatura lui Radu Stroe, care a initiat un proiect de ordonanta de urgenta prin care se modifica legile in vigoare, ce nu permiteau vanzarea imobilelor cu destinatia de locuinte din patrimoniul RAAPPS.
De proiectul semnat de Stroe ar putea beneficia fosti demnitari ca Stefan Andrei, Petre Roman, Serban Mihailescu, Mircea Geoana, Vasile Dancu, Georgiu Gingaras, precum si fostul procuror general Tanase Joita, dar si trusturile de presa ale lui Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu si grupul Ringier (editorul "Evenimentului Zilei"), care ocupa cel mai mult spatiu din Casa Presei.
Vile pentru personalitati si firme la preturi mici
Principala modificare legislativa propusa se refera la eliminarea interdictiei legale privind vanzarea imobilelor cu destinatia de locuinte. Legea in vigoare prevede ca pot fi vandute imobilele "proprietatea privata a statului, aflate in administrarea RAAPPS, care au situatia juridica clarificata si nu sunt grevate de sarcini", dar nu locuintele.
Exista insa si o exceptie: "Prin imobile se inteleg cons