Cea mai mare institutie de credit din Germania, Deutsche Bank, este implicata in peste 10 procese legate de falimentul companiei energetice Enron. Printre acestea se afla si o serie de actiuni intentate de actionarii grupului american, potrivit carora prin operatiunile pe care le-au realizat au contribuit la falimentul lor.
Din aceste motive, compania energetica americana solicita despagubiri din partea Deutsche Bank si a unora dintre institutiile afiliate.
Profitul net al bancii germane Deutsche Bank a crescut in trimestrul al treilea cu circa 25%, la 1,24 miliarde euro, sustinut de inregistrarea unor castiguri exceptionale si de cresterea veniturilor din dobanzi, transmite Reuters. Scandalul Enron a inceput in luna octombrie 2001, cand compania si-a supraestimat beneficiul, dar si-a subestimat datoriile anuntand o pierdere de 618 milioane de dolari. Autoritatile americane s-au sesizat imediat, demarand o ancheta asupra parteneriatelor si investitiilor instrumentate de directorul financiar al grupului energetic. In decembrie 2001, Enron a fost plasat sub protectia Legii falimentului, dupa ce investitorii au aflat ca grupul avea datorii nedeclarate de ordinul miliardelor de dolari. Cotatia actiunilor Enron a scazut de la aproximativ 90 de dolari la zero, dupa prabusirea companiei.
In urma falimentului, actionarii Enron au initiat o serie de actiuni in justitie impotriva companiei, a echipei de management si a bancilor, iar grupul urmareste, in prezent, lichidarea activelor si achitarea datoriilor.
Enron a chemat in instanta o serie de banci, acuzate ca ar fi contribuit la faliment, iar o parte dintre institutiile de credit au acceptat sa plateasca daune, pentru a incheia litigiile.
In afara Deutsche Bank, Enron a chemat in judecata Barclays, Bank of America, Credit Suisse, Merrill Lynch & Co., Toronto-Dominion Bank Royal Bank of Canada