Seful serviciului federal de supraveghere in domeniul protectiei drepturilor consumatorului din Rusia, Ghennadi Oniscenko, a atribuit Georgiei si Republicii Moldova vina partiala pentru otravirile in masa cu alcool contrafacut din numeroase regiuni ale tarii.
Ghennadi Oniscenko a declarat intr-un interviu televizat ca ar fi vorba de o actiune bine planificata, chiar de o diversiune in urma careia au fost spitalizati mii de oameni, iar sute dintre ei au murit. Ghennadi Oniscenko nu a oferit detalii despre presupusii autori a ceea ce el considera ca este o diversiune sau despre modul in care cele doua tari ar fi putut realiza aceasta crima in masa, insa a amintit despre faptul ca Republica Moldova nu a mai exportat vinuri in Rusia de la inceputul acestui an, rezultand astfel motivul presupusei razbunari. Oniscenko a mai apreciat ca otravirea a mii de cetateni rusi “este un raspuns, o replica la politica Rusiei coerenta, clara si eficienta de combatere a alcoolului contrafacut, o replica, in primul rand, din partea acelora care comercializeaza alcoolul nealimentar, dar in scopuri alimentare pentru partea marginala a societatii noastre”.
Statele dau vina unul pe altul
Solicitat sa precizeze la ce tari se referea, Oniscenko a confirmat ca este vorba de Georgia si Republica Moldova, doua tari, a spus el, “de unde importam pana nu de mult asa-numitul vin care constituia 40% din consumul pe piata noastra”. Acuzatiile sefului intervin la putin timp dupa ce vicepremierul moldovean Zinaida Greceanii a incercat sa negocieze la Moscova reluarea exporturilor de vinuri spre Federatia Rusa. Presedintele Asociatiei producatorilor si exportatorilor de vinuri din Republica Moldova, Gheorghe Cozub, a calificat acuzatiile responsabilului rus drept aberatii care, a adaugat el, ar putea fi ridicole, daca nu ar fi fost facute pe fundalul unei tragedii - moartea mai multo