Pe fondul dezvoltarii accelerate a comunitatii de expati din Romania, o intrebare se ridica in mod firesc: ce-i tine pe acesti experti straini in tara noastra? Aceasta mai ales in conditiile in care cei mai multi romani se indreapta, dimpotriva, catre experientele profesionale din afara tarii - si nu este vorba aici doar de valul de muncitori necalificati care pleaca anual in alte tari pentru a-si suplimenta veniturile, dar si de specialistii romani din diferite domenii, care ar putea, cel putin teoretic, sa se integreze destul de bine in "sistem".
De multe ori insa, acesti experti autohtoni sunt pierduti prin ceea ce se prezinta la inceput drept niste "schimburi de experienta", ei sfarsind prin a pleca fara a se uita in urma. Studiile de specialitate incearca sa ajunga oarecum la miezul acestei probleme, identificand o posibila cauza: diferenta de perceptie pe care o au romanii, pe de o parte, si strainii, pe de alta, fata de Romania.
In timp ce primii isi vad tara ca un loc in care este foarte greu sa te afirmi, in mare parte datorita conceptiilor invechite si lipsei de organizare, cei din urma identifica drept un factor favorabil "agitatia" specifica domeniilor aflate in plina dezvoltare, aceasta fiind de fapt cea care angreneaza cele mai mari energii.
Dincolo de aceasta explicatie - a carei validare sau invalidare cade in sarcina sociologilor - mai ramane, totusi, un semn de intrebare: nu este cumva mai verde iarba de dincolo de gard?
Pe fondul dezvoltarii accelerate a comunitatii de expati din Romania, o intrebare se ridica in mod firesc: ce-i tine pe acesti experti straini in tara noastra? Aceasta mai ales in conditiile in care cei mai multi romani se indreapta, dimpotriva, catre experientele profesionale din afara tarii - si nu este vorba aici doar de valul de muncitori necalificati care pleaca anual in alte tari pentru a-si suplimen