Colectionarii/negustorii (de antichitati) sau cumparatorii ocazionali sunt in stare sa-si goleasca buzunarele pentru a intra in posesia unei piese vechi de mobilier, intrand intr-o competitie acerba la vanzarile organizate de casele de licitatii bucurestene.
In general, se prefera obiectele mici, decorative si functionale in acelasi timp, lucrate in ateliere romanesti sau europene datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea sau inceputul secolului al XX-lea.
Colectionarii cu adevarat pasionati prefera piesele rare care vor ocupa un spatiu privilegiat in locuintele lor unde mobilierul este repartizat, de regula, in functie de stilul si vechimea lui in asa fel incat ansamblul sa dea impresia de unitate.
Negustorii opteaza pentru acele piese spre care stiu ca se indreapta, in acel moment, interesul oamenilor cu bani si cu gust, ale caror locuinte permit un aranjament decorativ "cu parfum de epoca". Evident, pretul de vanzare va fi dublu sau triplu fata de cel de achizitie.
Cea de-a treia categorie o reprezinta persoanele bine orientate si exigente (uneori beneficiind de sfatul unui specialist) in alegerea obiectului ce va sta alaturi de mobilierul modern din locuinta sa.
Remarcam faptul ca se prefera piesele mici, tocmai pentru a nu aglomera spatiul unei locuinte, fie dintr-un apartament de bloc, fie dintr-o vila moderna, in care trebuie sa domine o atmosfera relaxanta. Important este ca piesa respectiva sa fie vizibil pusa in valoare, ea reprezentand punctul forte de atractie al casei.
Cele mai solicitate, la casele de licitatii, sunt seslongurile, coltarele, scaunele, masutele pentru servit si piesele tip bahut. Ultimele, din ce in ce mai cautate la casele Alis si Monavissa, se vand la preturi tot mai mari, care depasesc 30 de milioane lei vechi.
In topul vanzarilor din 29 octombrie de la Alis, la sectiunea mobilier, un b