70 % dintre producatorii marmureseni de lapte nu sunt pregatiti de aderarea la U.E In momentul de fata, in judet avem 21 de unitati de procesare si patru ferme autorizate.
Din cele 21 de unitati de procesare a laptelui, patru sunt inscrise in categoria C si urmeaza ca, pana la finele anului 2009, sa treaca printr-un proces de restructurare, care le-ar permite urcarea in categoria B, categorie din care fac parte deja celelalte 17 unitati.
Asadar, la momentul actual nu avem nici o unitate de prelucrare a laptelui capabila sa fie catalogata drept unitate A, adica sa semene intocmai cu cele considerate de prima mana din Uniunea Europeana.
Totusi, doctorul Emil Dobra de la DSV Maramures este optimist si crede ca odata cu aderarea, doua dintre unitati ar putea face pasul spre categoria A, in functie de cum isi vor realiza pana atunci programele de restructurare.
In ceea ce priveste calitatea laptelui, exista in prezent un program de actiuni menit sa duca la imbunatatirea acesteia pana in 2011. Se urmareste aducerea celor doi parametri: N.T.G. (numarul total de germeni - parametru care tine de igiena laptelui) si N.C.S. (numarul total de celule somatice - cele care provoaca mamita) la standardele europene in vigoare.
Din punctul de vedere al parametrului N.T.G., 46,04 % din laptele produs in Maramures la ora actuala este neconform, cat priveste parametrul N.C.S., 16,9 % il reprezinta laptele neconform. Asadar, mai e de muncit la imbunatatirea igienei laptelui pe care-l bem ca fiind ok!
In prezent exista in judetul nostru 125 de centre de colectare a laptelui, dar doar 30-35 % dintre acestea putand fi considerate „apte de integrare”.
In principiu, pentru ca un punct de colectare al laptelui sa poata fi catalogat drept „conform cu standardele”, acesta trebuie sa detina tancuri de racire a laptelui, r