Spre deosebire de Halloween, Ziua Mortilor se vrea o sarbatoare vesela si deloc infricosatoare. Pentru neinitiati insa un craniu de zahar nu este tocmai mancarea preferata, mai ales daca e servita pe un altar.
Moartea a fost mereu fascinanta. Unii s-au temut de ea, altii au celebrat-o. Nimeni nu a tratat-o insa cu indiferenta. In Mexic, localnicii cred ca viata este un vis, iar moartea apare atunci cand ne trezim. Pentru ei, este renasterea. De cateva milenii bune, mexicanii sarbatoresc moartea si isi onoreaza rudele decedate. Nu este o sarbatoare trista sau sumbra. De Ziua Mortilor se mananca, se bea, se danseaza si, mai ales, se rade.
Mexicul este foarte des intalnit pe listele agentiilor de turism. Acestea sustin ca este destinatia exotica ideala, fie ca este vara, toamna sau chiar iarna. Dincolo de plajele cu nisipuri fine, palmierii mandri si cluburile latino se afla insa cultura mexicana. Iar in zona rurala, aceasta este cu adevarat fascinanta.
Cel mai bun exemplu este Ziua Mortilor, care are loc intr-un orasel aflat la doar cativa kilometri de Ciudad de Mexico, San Andres Mixquic. Aici, evenimentele se tin lant incepand cu 31 octombrie. Expozitia anuala (26 oct.-15 ian.) a festivalului are loc la Muzeul de Antropologie ASU si strange pentru vizitatori cele mai inventive ornamente pentru altar.
Un atelier de mestesugari in ale scheletelor si mastilor din lemn se deschide pentru "invatacei" (www.dayofthedeadmercado.com.)
Celebraciones de la Gente este o manifestatie cu dansuri aztece, mariachi, balet folcloric, sezatori de spus povesti si citit in palma (www.musnaz.org).
Si lista continua, de la atelierele de facut cranii de zahar, pana la cursuri pentru ornat altarele si seminarii de dans aztec.
Dar, ca orice festival care se respecta, si Ziua Mortilor incepe, in primul rand, cu mancare. In afara de traditionalele d