Pentru prima data in 32 de ani, Agentia Internationala de Energie a anuntat ca va solicita, saptamana viitoare, guvernelor din toata lumea sa ajute la construirea cat mai repede posibil a unor noi centrale nucleare, relateaza Financial Times in editia electronica de ieri.
Mai multe tari, printre care India, China, Statele Unite, Franta si Bulgaria, au deja planuri pentru mai multe centrale nucleare, iar altele, precum Marea Britanie si Romania, se afla in etape incipiente pentru construirea de noi reactoare.
Pe de alta parte, state ca Germania si Spania se opun ideii de a suplimenta capacitatea nucleara.
Intr-un interviu acordat inainte de publicarea raportului "Imagine asupra Energiei in Lume" intocmit de agentie, Fatih Birol, economistul sef al AIE, a precizat ca politicienii trebuie sa ii convinga pe alegatorii refractari ca energia nucleara este sigura si necesara.
De asemenea, ei trebuie sa creeze un climat de investitii favorabil oamenilor de afaceri. Birol a precizat ca, potrivit calculelor agentiei, nivelul costurilor pentru investitii in domeniul energetic pana in 2030 a crescut din cauza inflatiei, iar suma prevazuta initial, de 17.000 de miliarde de dolari, va fi revizuita.
Politica Romaniei privind energia nucleara
Si in Romania exista un proiect de dezvoltare a energiei nucleare.
In acest sens, Guvernul Romaniei a decis ca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sa fie construite simultan, pana in 2015, in urma unei investitii estimate la 2,2 miliarde euro. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.
In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura circa 10% din consumul national de energie electrica.
Cel de-al doilea reactor este programat sa intre in exploatare comerciala in luna septembrie 20