BNR va explica ce costuri trebuie luate in seama la calculul bonitatii
Prin introducerea ultimelor norme privind creditarea, Banca Nationala a creat agitatie printre societatile de credit din Romania. Bancile, pe de-o parte, si Institutiile Financiare Nebancare pe de alta se vor confrunta, in mare, cu doua probleme. Prima vizeaza intelegerea formei de aplicare a reglementarilor privind costurile ce trebuie luate in calcul pentru analiza bonitatii solicitantilor de finantari.
Pe de alta parte, bancile si IFN vor trebui sa se adapteze pentru a contracara efectele generate de introducerea noilor reglementari privind gradul de indatorare a populatiei. Daca bancile au la indemana ecartul de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite), institutiile financiare nebancare s-ar putea confrunta cu o scadere substantiala a volumului de finantari.
Precizari privind costurile totale ale unui credit
Banca Nationala a Romaniei va emite norme de aplicare a noilor reglementari privind acordarea creditelor, in care va preciza costurile ce trebuie luate in calcul pentru analiza bonitatii solicitantilor de finantari, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, in cadrul unui seminar organizat de Curierul National si Finzoom.
"Inteleg ca la normele de aplicare ale Normei 20 va fi nevoie de unele precizari", a precizat oficialul Bancii Centrale ca raspuns la intrebarile adresate de bancheri. Norma stabileste ca angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.
Ahcearliu: "Norma 20 este doar o aspirina care combate un simptom"
Ultima norma a BNR priv