Parerea expatilor fata de Romania este, asa cum a reiesit recent, in urma seminarului de orientare organizat la Ambasada Americana pentru cercetatorii veniti in tara noastra, una (cel putin) nu foarte magulitoare.
Sfaturile binevoitoare lansate de "veterani" nou-venitilor (poate prea mediatizatele "nu va fie frica sa loviti copiii strazii", "purtati in geanta biscuiti pentru cainii vagabonzi", "noaptea e mai bine sa stati acasa", "circulati cu trenul sau cu avionul", "faceti vaccinul antigripal, ca sa nu fiti voi veriga care lipseste intre gripa umana si gripa aviara") descriu o imagine desprinsa parca dintr-un film horror, in care bucuresteanul obisnuit supravietuieste totusi de atata timp. Sa se fi obisnuit el oare intr-atat de mult cu aceste lucruri incat nici macar nu le mai vede?
Nedumerirea cea mai mare vine insa vine in momentul in care, pe de alta parte, studii specializate vorbesc la unison de preferinta manifestata de expati pentru tara noastra, in comparatie cu alte tari, europene sau nu.
Astfel, oameni de afaceri straini din domenii variate de activitate "migreaza" in numar tot mai mare catre pozitii de top-management din cadrul marilor companii - si nu doar vin, vad cum stau lucrurile, se sperie si pleaca, asa cum ne-ar face sa credem situatia sumbra prezentata in cadrul seminarului organizat la Ambasada Americana.
Dimpotriva chiar, caci se pare ca strainii se acomodeaza destul de bine, ramanand in medie 2,5 ani in Romania, fata de 1,5 ani, cum se intampla in alte tari din regiune. Mai mult decat atat, o mare parte dintre companiile private din Romania sunt conduse, potrivit topului 25 realizat de Business Magazin, de experti straini.
In opinia acestora, Romania nu este un loc chiar atat de infricosator dupa cum ar putea parea la prima vedere, caci se pare ca, fata de alte capitale europene, Bucurestiul este chiar un ora