Sistemul de pensii din Romania trece prin transformari succesive. Daca pina acum oamenii erau obisnuiti sa ia in calcul doar pensia de stat, de acum inainte se pot gindi si la pensii private si facultative. Astfel, sistemul de pensii din Romania va fi structurat pe 3 piloni: I - sistemul public de pensii (pensia de stat), II - pensiile private administrate de stat, III - pensiile facultative administrate de societati private. Pina in prezent a fost adoptata legislatia pentru pilonul I si pentru pilonul III, urmind ca pina la sfirsitul anului sa fie adoptate si actele normative pentru pilonul II.
Potrivit Legii nr. 204/2006 pensiile facultative au intrat in vigoare inca din martie a.c. Procedurile de autorizare ale administratorilor acestor fonduri au inceput insa abia in aceasta saptamina. Potrivit legii, orice angajat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultativ. Contributiile la acest fond vor fi retinute si virate de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoana beneficiara, odata cu contributia de asigurari sociale. Nivelul contributiei pentru pensia facultativa se poate ridica pina la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrise la acest fond. Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, o persoana care contribuie 25 de ani cu cite 20 de euro lunar, va primi in momentul pensionarii 140 de euro pe luna.
Precizam ca, spre deosebire de pilonul III, unde persoana in cauza poate alege daca vrea pensie facultativa si da o contributie separata, la pilonul II (pensiile private administrate de stat), cei pina in 35 de ani vor contribui obligatoriu, cei intre 35 si 45 vor contribui facultativ, iar cei peste 45 - deloc. In cazul pilonului II, contributia va fi un procent din CAS. Astfel, in prezent, contributia de asigurari sociale e de