In fiecare an, pe 3 mai, de ziua libertatii presei, un jurnalist al lumii este premiat de catre UNESCO cu cea mai inalta distinctie: Premiul mondial al libertatii presei. Acordata pentru prima data in 1997, distinctia are valoarea de 25.000 de dolari si poarta numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat pentru ca a denuntat actiuni care priveau traficul de droguri din tara sa.
Nascut la Bogota in 1925, Guillermo Cano Isaza a fost ucis de catre mafia drogurilor in 17 decembrie 1986, la iesirea din sediul El Espectador, jurnalul pe care-l conducea si unde lucra de la 27 de ani. Magistratii care au instrumentat cazul au fost amenintati la randul lor, supusi tentativelor de coruptie si chiar asasinati. Trei ani mai tarziu, o bomba a distrus intregul sediu al gazetei. Lupta continua a lui Guillermo Cano de-a lungul carierei sale pentru nesupunerea presei, tenacitatea in sustinerea cauzei si imprejurarile mortii simbolizeaza pretul platit de catre jurnalistii din intreaga lume.
In regulamentul de decernare a premiului Cano se precizeaza ca el este "destinat sa distinga o persoana, o organizatie sau o institutie care a contribuit de o maniera notorie la apararea si/sau promovarea libertatii presei oriunde in lume, mai ales daca pentru aceasta si-a asumat riscuri sau a fost supusa sanctiunilor". Cei zece jurnalisti distinsi cu acest premiu pana acum reprezinta tot atatea motive pentru care poti sa mori exercitandu-ti profesia.
In 1997, la inaugurare, premiul Cano a revenit jurnalistei chineze Gao Yu, inchisa din 1993 pana in 1999 pentru ca a publicat articole virulente in jurnalele The Mirror Monthely, The Overseas si China Daily din Hong Kong. Ea a fost eliberata in 1999, din motive medicale.
Anul urmator, in 1998, laureata a fost Christina Anyanwu, o jurnalista nigeriana. Directoare si redactor-sef la The Sunday Magazine Nigeria, public